GRATIS FRAGT ved køb for 295 kr. |  LEVERING 1-3 DAGE I HELE LANDET 

Parmesan – Parmigiano-Reggiano

60 DKK

Parmesan – ofte kaldet ’ostenes konge’ – er en smagfuld, hård italiensk ost med masser af umami, som forstærker og understøtter smagen i mange retter. Der er stor smags- og kvalitetsforskel på en ægte parmesanost og andre af de hårde ostetyper, som kan minde lidt om parmesan, men er fremstillet på en anden måde.

Vores ægte Parmesan er lagret i 22 måneder og er på sit højeste, hvad angår smag og konsistens.

Brug den til pastaretter, i gratin og risotto, i salater eller som den er på ostebordet.

Mere om Bonzos Parmesan

Vores Parmesan – eller Parmigiano-Reggiano – er en BOB-certificeret ost fra Norditalien, hvor den blandt andet fremstilles i distrikterne Parma og Reggio Emilia, som har givet osten dens navn. Herudover må den fremstilles i nogle få andre distrikter i denne del af Italien. BOB betyder Beskyttet Oprindelses Betegnelse. Et BOB-mærket produkt skal være fremstillet i det pågældende område og af råvarer, som udelukkende kommer derfra. Der findes flere andre hårde ostetyper, som ofte sælges i samme udskæringer som en ægte parmesan, men der er betydelig forskel på ostene, både hvad angår smag og den måde, de produceres på.

Parmesan kaldes også for ’ostenes konge’, og det er der mange grunde til. Et drys reven ægte parmesan på din pastaret forvandler en daglig ret til festmad. Ægte parmesan tilfører en dyb umamismag til din mad, og osten kan anvendes i mange slags retter: Reven på pasta, i pastasaucer, i gratin og risotto, i salater og som smagsgiver til eksempel en bechamelsauce. Brug den også på ostebordet sammen med oliven, honningsyltede nødder, kvædemarmelade eller lignende. Lidt forenklet kan man sige, at det eneste, som italienerne ikke kommer parmesan på eller i, er retter med fisk og søde desserter.

Plejer du at bruge en færdigreven parmesan fra dåse eller pose, vil du opleve en sand smagseksplosion og en helt ny kvalitetsoplevelse, når du i stedet vælger selv at rive et stykke af din Bonzo ægte parmesan og bruge det i din mad. Der er ganske enkelt en verden af smag til forskel.

Man kan købe ægte parmesan, der er lagret fra 12 til 60 måneder. Det sidste er en sjældenhed, og den maksimale lagringstid er normalt 36 måneder. Bonzo ægte Parmesan er lagret i 22 måneder. Det betyder, at den har udviklet en kraftig, men behagelig smag, og at den giver en god mundfølelse. Her vil du mærke de små proteinkrystaller, der udvikler sig i takt med, at lagringen skrider frem, samtidig med, at osten har en behagelig konsistens.

Fremstilling

Kvaliteten stammer både fra foderet og produktionen

Hvad er det, der gør ægte parmesan så fantastisk? Det har at gøre både med køernes foder og den måde, ostene fremstilles på.

Ægte parmesan fremstilles udelukkende af mælk fra køer, som græsser i de distrikter, der er omfattet af parmesanens BOB-beskyttelse: områderne ved Parma, Reggio Emilía, Modena til venstre for Reno-floden og Mantua til højre for Po-floden. Og der er en grund til, at mælken skal komme derfra. Her har køerne nemlig græsningsforhold, som giver en mælk, som er perfekt til parmesan. Der bruges 550 liter mælk til en ost på 24 cm i diameter, og resultatet er en meget smagfuld ost med højt proteinindhold (33 g pr. 100 g). De køer, der giver mælk til en ægte parmesan, må kun få frisk græs og markens urter – de må ikke fodres med ensilage (fermenteret og lagret græs, majs og lignende) eller andet, som kan risikere at påvirke smagen. Det betyder, at du med en ægte parmesan får en ost, der er fremstillet af helt rene og naturlige råvarer, og der må ikke tilsættes nogen form for konserveringsmidler overhovedet. Det giver den optimale, fyldige og rene parmesansmag.

Parmesanen fremstilles i store kobberkedler, der ligner en omvendt klokke. Her blandes skummet mælk fra aftenmalkningen med råmælk fra morgenmalkningen, og der tilsættes salt og osteløbe, som får mælken til at danne klumper – man siger, at osten løber sammen. Den sammenløbne mælk deles i små brudstykker ved hjælp af et særligt redskab, en ’spino’. Mælken varmes igennem ved 55 grader C i en halv times tid, hvorefter brudstykkerne samles i et osteklæde og kommes i en rund form, der giver den særlige facon til den verdensberømte ost. Så kommer osten i en saltlage i et par dage og lagres herefter i særlige, mørke og kølige rum – ofte er det naturlige huler i klipperne eller specialbyggede, tempererede rum. Så går tiden, og ostemestrene vender ostene og kontroller, at de udvikler sig som de skal over de næste måneder, indtil de er klar til at blive solgt.

Opbevaring og brug

Som nævnt er ægte parmesan en vigtig ingrediens i alverdens italienske retter, varme som kolde. Du får den ypperste smag frem i din risotto og sine pastaretter ved at bruge en ægte parmesan, og når du serverer antipasti, er parmesanen en fortræffelig smagsvækker. Parmesanen er også velegnet som karakterfuldt element på ostebordet.

Vil du bruge den til det, anbefaler vi, at du bryder små stykker af osten i stedet for at skære den. Så udfolder smagen sig bedst, og osten tager sig godt ud på ostebrættet eller fadet. Italienerne har selvfølgelig et særligt redskab til dette, som kaldes ’coltella al mandorla’, fordi den har form som en mandel. Det vil se flot ud og give perfekte brud af den hårde ost, hvis du bruger en sådan særlig kniv, men du kan også sagtens anvende en ganske almindelig, spids urtekniv.

Opbevar din ægte parmesan i en plastboks i køleskabet, eller gør som italienerne: Svøb den i et fugtigt klæde og læg den på køl. Husk at hele stykket kan bruges, også den ekstra hårde kant.

0
DIN KURV
  • No products in the cart.