GRATIS FRAGT ved køb for 295 kr. |  LEVERING 1-3 DAGE I HELE LANDET 

Henkogning

Vil du nyde smagen af dine gryderetter i flere år? Ja, så er det faktisk muligt. Med henkogning kan du konservere dine favorit-retter på helt naturlig vis. På den måde kan din bedste opskrift på bolognese eller chili sin carne holde sig i flere år uden at miste smag, konsistens eller vitaminer.

Hos Bonzo benytter vi henkogning til alle vores simreretter, simpelthen fordi vi mener, at det er den bedste metode til at konservere mad, så det holder sig friskt og samtidig bibeholder smagen. På den måde undgår vi også at komme unødige tilsætningsstoffer i din mad – i stedet kan du nyde smagen med god samvittighed.

Hvad er henkogning?

Henkogning er en teknik til konservering af varme retter helt uden e-numre, som stammer tilbage fra omkring 1860. Henkogning af simreretter bevarer alle vitaminer og mineraler i retten, uden brug af konserveringsmidler eller andre tilsætningsstoffer.

Kan min mad virkelig holde sig i flere år?

Ja, dine gryderetter eller simreretter kan holde sig i flere år, hvis du benytter henkognings-teknikken. Ja, det lyder vildt, men den er god nok. Det er 100% naturligt, og en metode, som ofte er brugt, hvis du går længere tilbage i tiden.

Smager langtidsholdbar mad godt?

Ja, det smarte ved henkogt mad er, at maden har nøjagtig den samme lækre smag, når du varmer det op, efter det har været i et glas, som da vores kokke lavede maden. Den mister hverken smag eller vitaminer, da alt er tæt forseglet og opvarmet forsvarligt i et glas med undertryk. Du kan derfor sagtens spise henkogte retter som Bolognese, Chili sin Carne eller Gullash uden at kunne smage forskel på, om retten er lavet for ½ år eller blot få timer siden.

Hvorfor konserverer man mad med henkogning?

Metoden stammer fra den tid, hvor man ikke havde frysere, og dermed ikke kunne opbevare mad i flere måneder. Derfor skulle man finde på en alternativ måde til at få mad til holde længere. Dengang havde man ikke containerskibe til at fragte mad fra hele kloden, hele året. og kunne spise alle frugter og afgrøder hele året. Ved at konservere mad ved henkogning var det en måde at spise mad uden for sæson, der normalt ikke ville kunne holde sig.

Det bedste ved at konservere med henkogning er:

  • Du bevarer grøntsagernes vitaminer og mineraler. 
  • Du kan opbevare retten udenfor køl.
  • Du har altid gryderetter klar, -og de kan holde sig i flere år.
  • Du konserverer din mad uden kemikalier og tilsætningsstoffer.
  • Du kan genbruge glasset efterfølgende til at sylte i.
  • Du viderefører en gammel tradition.

Fordelene ved langtidsholdbar mad

Når man normalt koger grøntsager, mister man 20-50% af deres vitaminer og mineraler, når kogevandet kasseres. I en simreret koges grøntsagerne direkte i retten, så alt det sunde bevares. Derfor er sammenkogte simreretter den sundeste måde at tilberede mad på.

De fleste råvarer er sundest, når de opvarmes og koges med i retten, idet alle vitaminer, mineraler og fibre bliver tilgængelige for en optimal fordøjelse i menneskets krop.

Sammenkogte retter som efterfølgende opbevares i henkogningsglas beholder al næring og smag i adskillige år – uden brug af konserveringsmidler.

Henkogte retter kan opbevares ved stuetemperatur, så længe det står tørt og mørkt. Man bruger således ikke den dyrebare plads i køleskabet.

Når du henkoger, trækker du på en gammel tradition som vores bedsteforældre og måske også deres forældre benyttede. Ved at henkoge kunne man nemlig opbevare sine sammenkogte retter i viktualierummet eller spisekammeret i patentglas. Patentglas er et glas, der tåler opvarmning ved høje temperaturer. Derudover slutter låget særlig tæt om glasset, så det især er velegnet til at forlænge holdbarheden på maden, da der ikke kan trænge luft eller bakterier ind i glasset.

Hvordan henkoger man sin mad?

Når man skal henkoge simreretter, kommer man i praksis retten i henkogningsglas eller patentglas, som de også kaldes. Henkogningsglassene bliver lukket hermetisk og opvarmes så med indhold nænsomt op til 80 grader i en periode, sådan at temperaturen er 80 grader hele vejen igennem. 

Når husmoderen tidligere selv henkogte, havde hun en særlig henkogningskedel, hvor glassene blev sat i. Men i professionel sammenhæng sker opvarmningen nænsomt i vandbade i ovne.


Henkogning skaber et undertryk i glasset, så låget sidder stramt og dermed bliver hermetisk lukket. I selve processen, hvor undertrykket skabes, kan der godt komme luft ud, men ikke luft ind i glasset, netop grund af undertrykket. Så når retten er varmet færdig i glassene, er alt luften blev trykket ud af glasset, og dermed umuligt for, at der kan gro bakterier.

På grund af undertrykket, kan det kræve lidt kræfter at dreje låget af. At låget sidder stramt er til gengæld din garanti for, at der er lufttæt i glasset, og Bonzo simreretten er beskyttet. På den måde kan maden holde sig længe, da glasset er fri for bakterier, og der omvendt heller ikke kan komme bakterier ind.

Hvordan sikrer jeg, at min mad kan holde sig?

Bonzo bruger ”kliklåg” på sine glas. Kliklåg er en ekstra kvalitetssikring, som betyder, at du kan tjekke, at låget sidder rigtigt på, og at glasset ikke har været åbnet. Lav et let tryk midt på låget, hvor der er markeret en cirkel. Kan du trykke ringen lidt ned, så låget siger klik, skal du være forsigtig! Så er undertrykket nemlig gået af glasset, og du skal ikke spise retten, idet der er kommet luft ind til retten. Hvis du oplever dette, så skriv straks til vores kundeservice, og vi sørger for, at du bliver godtgjort for de varer, hvor låget ikke har været fastnet korrekt. Når du trykker let, skal du ikke kunne trykke ringen ned. Så er der undertryk, og alt er OK, og du kan tilberede maden.

Hvor stammer konserveringsmetoden henkogning fra?

Henkogning, som vores bedsteforældre benyttede sig af, da der hverken var køl og frys, baserer sig på Louis Pasteur’s opdagelse af, at man ved at opvarme fødevarer til 78 grader kan slå de bakterier og mikroorganismer ihjel, som ellers kan risikere at fordærve maden.

  • fuldkornspenne pasta med ragout al paccantino fra bonzovegansk ragout al paccantino

    Fuldkornspenne med Ragout al Paccantino

    2-3 portioner / ca. 1350 g

    124 DKK
    Tilføj til kurv
0
DIN KURV
  • No products in the cart.