GRATIS FRAGT ved køb for 379 kr.
LEVERING 1-3 DAGE I HELE LANDET 

Få hjælp til at styre blodsukkeret med bønner

keto frokost nem

Bælgfrugter som bønner, linser og ærter skal vi spise mere af! Sådan lyder det gang på gang fra ernæringseksperterne, og det er der mange gode grunde til. Det handler om klima, blodsukker, vægttab g meget mere. Mange hjælper en diæt med lavt kulhydratindhold på vej med KETO- eller LCHF-diæt, og her indgår bælgfrugter ofte.

I denne blog fokuserer vi på, hvad bønner kan gøre for dit blodsukker, uanset om du følger en KETO-diæt eller ikke spiser efter nogen særlig metode.

Hvad gør bønner for blodsukkeret?

De fleste ved, at det er en god idé at prøve at holde sit blodsukker stabilt. Ikke mindst folk med diabetes ved, at det er vigtigt at sørge for at spise, så man undgår for store udsving i blodsukkeret. Har man diabetes, skal man ofte give styringen af blodsukkeret en hjælpende hånd med et tilskud af insulin, fordi man enten slet ikke kan producere insulin selv eller kun i begrænset mængde. Men man kan også sammensætte sin kost, så man ad den vej hjælper kroppen med at holde et stabilt blodsukker og dermed et jævnt og stabilt energiniveau. 

Et af værktøjerne er traditionelt at mindske indtaget af kulhydrater, men kulhydrater er jo fyldt med hurtig og nem optagelig energi til vores celler, så helt undgå dem bør man vel ikke? Nej, siger et par svenske diabetikere, som har gennemført nogle forsøg på sig selv, som viser, at man godt kan have et moderat indtag i kulhydrater i sin kost, men med fordel kan sørge for, at det sker i form af den såkaldte resistente stivelse. Og her kommer bønnerne ind i billedet, for de rummer nemlig resistent stivelse, som har mange fordele frem for de ’hurtige’ kulhydrater, som vi ellers tit får fra ting som sukker, slik, hvidt brød og andet i den dur.

forkskellige typer bønner

Hvad er resistent stivelse?

Resistent stivelse er en form for stivelse, som vores kroppe udnytter på anden måde end de sædvanlige kulhydrater. På mange måder opfører resistent stivelse sig lige som fibre, og mange ernæringseksperter mener da også, at resistent stivelse snarere bør tælles med som fibre i kosten i stedet for at blive regnet som kulhydrater.

Den resistent stivelse ryger forbi den første del af vores fordøjelsessystem og går direkte ned i tyktarmen, hvor de blandt andet omsættes til smørsyre og bliver til næring for vores tarm. Resistent stivelse er med til at sikre en god tarmflora, og hvor de virker som god mad for vores tarmbakterier.

Hvis du spiser efter KETO-principperne eller LCHF (Low Carb High Fat), har du reduceret kulhydraterne i din kost betragteligt. Men en vis mængde kulhydrater skal vi stadig have for sikre kroppen en sund energiomsætning – og så er det blot vigtigt at sørge for, at så mange af dem som muligt kommer fra resistent stivelse. Med resistent stivelse vil man typisk opleve:

  • Bedre insulinfølsomhed (selv hos de med type 2 diabetes og metabolisk syndrom)
  • Mindre blodsukkerstigning efter måltider (også måltider som ikke ligger i forlængelse af indtaget af resistent stivelse)
  • Lavere fasteblodsukker om morgenen
  • Bedre mæthedsfølelse

Resistent stivelse finder du for eksempel i kolde, kogte kartofler – og så i bønner.

(kilde: https://www.madbanditten.dk/hvad-er-resistent-stivelse/)

Et forsøg med bønner og blodsukker!

I bloggen https://www.madbanditten.dk/saenk-dit-blodsukker-med-boenner/ kan du læse om, hvordan den svenske diabetiker Patrick Olsson sammen med sin kæreste Maria, som også er diabetiker, fik styr på blodsukkeret ved at spise efter LCHF, dyrke styrketræning og spise bønner.  Generelt kunne han nedsætte sit daglige tilskud af insulin fra 100 enheder 20 enheder, og nogle dage kunne han helt undvære sin måltidsinsulin – altså den insulin, han normalt skal tage i forbindelse med sine måltider for at holde styr på sit blodsukker.

Som diabetikere er de vant til at måle deres blodsukker, og begge har en blodsukkermåler, der kontinuerligt måler deres blodsukker. De kunne derfor nemt se, hvordan blodsukkeret reagerer i forbindelse med måltiderne og den mad, de spiste. Deres forsøg viste, at når de til hvert måltid supplerede med en deciliter kogte bønner, var deres blodsukker langt mere stabilt, end hvis de ikke spiste bønner.

Som der står i bogen Lad bønner forandre dit liv, så er der jo ikke tale om noget videnskabeligt forsøg, men tendensen er alligevel så tydelig, at vi godt tør sige, at du kan få god hjælp til at styre dit blodsukker og dermed dit energiniveau ved hjælp af bønner. En sideeffekt for dem begge var et betydeligt vægttab, som de også hilser velkommen.

Spiser du efter KETO eller LCHF principperne, er der også meget, der tyder på, at vejen til at opnå ketose eksempelvis også bliver nemmere, hvis du indtager resistent stivelse bl.a. i form af bønner.

Chili sin carne

Bonzo og bønner

Har du lyst til at opleve, hvordan du selv kan få styr på dit energiniveau og blodsukker ved at spise bønner, har du rigtig gode muligheder ved at spise med Bonzo. Både vores sortiment af simreretter og One Pot retter har flere lækre retter med bønner, så du ikke bare kan få styrket dit indtag af de sunde bælgfrugter, men også få en herlig smagsoplevelse med i købet!

Prøv for eksempel vores chili con carne, som er en rigtig klassiker fra Mellemamerika, fyldt med hvide bønner i en lækker sovs med grøntsager, tomat og kød. Du kan også vælge vores chili sin carne, hvor kødet er erstattet af endnu mere grønt og lidt ekstra bønner. Eller hvad med bønner i bacon til morgenmad eller brunch? Fra One Pot hylden finder du for eksempel pasta med broccoli og bønner – det er en rigtig klassiker fra Apulien, som giver god energi og en lækker smag!

Der er mange andre muligheder – tjek varehylden ud på www.bonzo.dk og find netop dine favoritter blandt de mange skønne måltider med bønner.

VORES KUNDER SIGER...

0
DIN KURV
  • Kurven er tom